• Štvrtý ročník medzinárodnej súťaže Englishstar na našej škole

          • Dňa 25. 04. 2024 si žiaci našej školy  po štvrtýkrát preverili svoje vedomosti z anglického jazyka v anglickej súťaži Englishstar – Let yourself shine. Zúčastnili sa jej žiaci 2. až  8. ročníka. Žiaci boli rozdelení do kategórií podľa ročníkov, tomu zodpovedala i náročnosť úloh v jednotlivých úrovniach. Na vypracovanie testu mali 45 minút čistého času. V súťažnom teste si žiaci overili vedomosti zo slovnej zásoby a gramatiky. Vypracované testy sme zaslali organizátorom súťaže. Všetci sa už tešíme, kedy sa dozvieme výsledky.

            Enjoy English :-) 

          • Divadelné predstavenie Rojko

          • V pondelok dňa 22.4. o 9:30 hod. sme absolvovali spolu s deťmi z našej Novoškoly divadelné predstavenie s názvom Rojko v budove Matice slovenskej v Nitre. Divadelné predstavenie rozprávalo príbeh o vždy snívajúcom “problémovom“ chlapcovi Petrovi Šťastnom a jeho sestre Katke. Peter, jedenásťročný chalan, zažíval vo svojich predstavách bláznivé, nebezpečné, ale aj postoje formujúce situácie. Pochopil bolesť sestriných bábik nahádzaných v škatuliach, porozumel reči bábätiek, zbavil školu tyrana a vybojoval za starého kocúra jeho posledný boj. Divadelné predstavenie uchvátilo svojím príbehom nielen deti, ale aj nás dospelých. Veselé, detské, vtipné repliky svojou autenticitou rozosmiali všetky deti a nepochybne aj nás učiteľov. Súhlasíme, že každý z nás sa v daných situáciách aspoň sčasti spoznal. Divadelné predstavenie sa nám veľmi páčilo a určite si naplánujeme ďalšie výlety za umením a kultúrou.

          • Jožko Červený - 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády!

          •      Nadšenci a milovníci histórie si aj v tomto školskom roku vyskúšali svoje znalosti z dejín. Dňa 19. 04. 2024 sa v Spojenej katolíckej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach uskutočnil 16. ročník krajského kola Dejepisnej olympiády.

            Náš žiak Jozef Červený z VIII. A triedy obsadil 3. miesto v kategórii D. Vďaka svojej usilovnosti, húževnatosti, zodpovednosti, prístupu k učeniu a cieľavedomosti dosiahol v teste 90 bodov z možných 100.

            Monotematicky okrem učiva daného ročníka a regionálnej histórie bola dejepisná olympiáda zameraná na hrady a zámky na Slovensku. Téma veľmi zaujímavá, ale o to viac náročná, keďže žiaci si museli naštudovať  hrady a zámky na našom území, v druhej časti testu zvládnuť učivo daného ročníka a v záverečnej tretej časti preukázať vedomosti z regionálnej histórie.

            Úprimne, dejepisná olympiáda, ktorá je rozdelená na tri časti, patrí k najnáročnejším a som veľmi rada, že aj v tomto školskom roku sme opäť bodovali.

            Jožkovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce.

             

          • Oznam

          • V Novoškole sme sa s druhákmi z triedy Na lúke (2.B) učili rôzne spôsoby získavania potravy. Či už je to chovom domácich zvierat, o ktorom sa učíme priamo na farme, zberom divorastúcich rastlín, o ktorých sa učíme na výpravách v prírode (ktoré byliny sú jedlé, na čo sa používajú a čo všetko liečia), ale aj pestovanie úžitkových rastlín. My sme si vybrali fazuľu. Malé fazuľky sme si v našom átriu zasadili do kvetináčov a priniesli do triedy, aby sme ich mohli skúmať počas rastu. Dočítali sme sa, že na to, aby rastliny rástli, potrebujú pôdu, vodu, svetlo, teplo a vzduch. Keďže sa učíme využívať kritické myslenie, ktoré v dnešnej dobe nekonečného počtu zdrojov informácií je čoraz dôležitejšie, rozhodli sme sa toto tvrdenie overiť. Naozaj potrebujú všetky tieto podmienky? Uvidíme čoskoro. :)

          • "VESMÍR OČAMI DETÍ"

          • Dňa 19.4. 2024 sa konalo v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre slávnostné vyhodnotenie súťaže "Vesmír očami detí", ktoré každoročne organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v  Hurbanove. Do súťaže prišlo celkovo vyše tisíc prác, preto porota nemala vôbec ľahkú úlohu vybrať najkrajšie a najzaujímavejšie práce. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo v takej veľkej konkurencii uspieť. Z našich celkovo 18 poslaných prác zvíťazili dve: Kristínka Potocká uspela v druhej kategórii s prácou " Magický svet" a Artur Chrobák zvíťazil s prácou  " Vesmír v horách" v tretej kategórii. Kristínkina práca zaujala natoľko, že ju vybrali aj ako námet na diplom, ktorý deti dostávali pri vyhodnotení. Víťazné práce postupujú do celoslovenského kola. Víťazom gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu.

          • "Biofilm ku Dňu Zeme"

          • Dňa 18.4.2024 sa zúčastnili triedy VI.A, VII.A, VII.B, VIII.A premietania ekofilmov na tému Deň Zeme v MSKŠ v Zlatých Moravciach. Videli sme zaujímavý dokument o medveďoch, v ktorom sme sa dozvedeli, že medvede nie sú tak nebezpečné a väčšina "populárnych" informácií o nich zavádza verejnosť. Zároveň sme si pozreli film o tom, ako rodičovský pár orlov kráľovských opustil hniezdo po nadmernom vyrušovaní - klčovaní v danej lokalite. Na Ponitrí je tento druh jedinečný. Vďaka ochranárom sa dostal do náhradnej rodiny orlov, v ktorej bolo mláďa približne rovnako staré. Z tohto hniezda úspešne odletel do sveta. Tento krok bol nevyhnutný, nakoľko pre nízky počet orlov je každé vyletené mláďa veľmi dôležité. Pozreli sme si aj film o synantropnom tokajúcom samcovi hlucháňa hôrneho, ktorý pri obrane teritória neváha útočiť aj na človeka. Naša príroda je v súčasnosti človekom veľmi ohrozená a musíme si ju chrániť. Ekofilmy sú výborným nástrojom na to, ako pritiahnuť mládež pútavým spôsobom k ochrane prírody.  

            Michal Ujčík, 7. ročník

          • DEŇ NARCISOV

          • Naša škola sa opäť zapojila do zbierky Liga proti rakovine – DEŇ NARCISOV , dňa 18.apríla 2024. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli dobrovoľným príspevkom a pripli si v tento deň kvietok narcis. Aj týmto gestom sme vyjadrili spolupatričnosť s pacientmi a ich blízkymi, ktorí trpia onkologickým ochorením. Podarilo sa nám vyzbierať sumu 640, 83 eur. ĎAKUJEME!

          • Pytagoriáda

          • Náš žiak 8.A triedy, Jozef Červený, nás reprezentoval na okresnom kole  matematickej súťaži Pytagoriáda, kde sa umiestnil na krásnom druhom mieste vo svojej kategórií P8. 

            Ďakujeme pekne a gratulujeme k dosiahnutému výsledku.

        • Deň narcisov 2024
          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

             

          • Návšteva "Šmolkovia - Magický svet"

          • Dňa 11.4.2024 žiaci 1.B a 2.A navštívili Magický svet Šmolkov v Bratislave. V dobrodružnom parku čakalo deti  na rozlohe 4000 m2  plno zábavy a poznania. Šmolkovia nás pozvali do svojej Šmolkovskej dedinky, v ktorej deti  zbierali pečiatky do svojich pridelených máp, za ktoré na konci obdržali diplom a sladkú odmenu. Okrem Šmolkovskej dediny ich čakala aj samostatná zábavná zóna, v ktorej boli zaujímavé atrakcie, kde sa deti zahrali. Nakúpili si rôzne suveníry a odišli sme s pocitom plného nadšenia a nezabudnuteľných zážitkov.

          • Naše projekty 😊

          • Na hodine anglického jazyka sa žiaci tretieho ročníka  učili o jedle, a preto sa rozhodli, že si urobia projekty na tému JEDLO – FOOD. Projekty aj od prezentovali pred spolužiakmi, pravdaže po anglicky. Well done. 😊

          • Karneval

          • Aj tento školský rok, i keď trochu neskôr (vďaka chrípkovým prázdninám), si žiaci našej školy užili vyučovanie v maskách. V triedach, na chodbách školy a neskôr v krásne vyzdobenej školskej jedálni, sme mohli stretnúť rozprávkové, fantastické bytosti od výmyslu sveta. Kreatívne kostýmy, farebnosť, originalita, princezné, zvieratká, víly, zdravotníci, futbalisti, piráti, fujarista, strašidielka – toto všetko v jednom veľkom predstavení. Pre deti boli pripravené rôzne súťaže, veselá zábava s pani učiteľkami, ktoré nápaditosťou svojich masiek nezaostávali za svojimi žiakmi. Samozrejme nechýbalo občerstvenie, bufet a tombola so zaujímavými cenami.

            Ďakujeme všetkým učiteľom a hlavne rodičom za sponzorstvo v tombole. Aj vďaka nim naše – vaše deti prežili jeden krásny deň plný radosti a zážitkov.

          • "2. apríl Svetový deň povedomia o autizme"

          • Vo svete je 2. apríl známy ako Svetový deň povedomia o autizme. Jeho zámerom je zvyšovať povedomie - informovanosť ľudí o tejto poruche. A práve s týmto zámerom si žiaci siedmeho a ôsmeho  ročníka  pozreli film NA SPEKTRE, ktorého režisérkou bola študentka, ktorá je sama na autistickom spektre. Žiaci sa dozvedeli nielen čo je to autizmus, autistické spektrum, aspergerov syndróm,  ale mali možnosť nahliadnuť do života autistov,  počuli, čo ich trápi a s čím všetkým sa musia popasovať.

            Po filme  sme spoločne diskutovali o tejto téme, žiaci dostali možnosť nahliadnuť na problém z rôznych perspektív, vyjadriť svoj názor a myslím si, že takéto aktivity vedú k väčšej empatii, solidarite, rešpektu v našej spoločnosti.

            Mgr. Silvia Krčmáriková

            školský špeciálny pedagóg

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj v tomto školskom roku sa na našej škole konalo školské kolo  recitačnej súťaže poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín, na ktorom žiaci po svedomitej príprave predviedli svoje recitačné schopnosti. Súťaže sa zúčastnilo 20 žiakov.

                   I. kategória žiaci 2. - 4. ročníka:

            Poézia:  1. miesto - Tomaš Frajka - II.A

                          2. miesto - Emma Schronerová - II.A

                          3. miesto - Kristína Podolská - IV.A

            Próza:    1. miesto - Lucia Horváthová - II.A

                          2. miesto - Ella Končalová - III.A

                          3. miesto - Hana Kolompárová - III. A

                   II. kategória žiaci 5. - 6. ročníka:

            Poézia: 1. miesto - Aneta Paulová - VI.A

                         2. miesto - Kristína Dobiašová - V.A

            Próza:   1. miesto - Matúš Gajdoš - V.A

                         2. miesto - Martina Paulová - VI.A

                   III. kategória žiaci 7. - 9. ročníka:

            Poézia: 1. miesto - Jozef Červený - VIII.A

                         2. miesto - Laura Hubočániová - VII.A

            Próza:   1. miesto - Matúš Vázsondy - VIII.A

                         2. miesto - Michal Ujčík - VII.A

                         3. miesto - Nela Triandafilu - VII.A

            Tešíme sa, že žiaci nestratili motiváciu recitovať a do súťaže sa zapojili. Porota

             z nich vybrala najlepších recitátorov, ktorí nás reprezentovali 26.3.2024 v okresnom kole - ZŠ Pribinova, Zlaté Moravce. Tomaš Frajka – II.A  získal čestné uznanie, z čoho máme veľkú radosť. Všetkým ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a prajeme veľa chuti v ďalšom zdokonaľovaní svojich recitačných schopností.

             

             

             

             

          • "Tanzánia - divoké srdce Afriky"

          • Karibuni sana!(swahilský pozdrav)

            Prostredníctvom programu Svet okolo nás sa kinoprojekciou žiaci 5. a 6. triedy dostali za dobrodružstvom do jedného z najpriateľskejších a zároveň najkrajších štátov Afriky. Do Tanzánie. V jednej hodine precestovali celú krajinu, od snehobielych pláží ostrova Zanzibar, cez trávnatú savanu Serengeti až po hlboké temne modré vody jazera Tanganika. Spoznali nádhernú divokú prírodu plnú divokých zvierat, pohnutú otrokársku históriu a pestré zvyky pôvodných kmeňov i bežných ľudí. Nakoniec mali žiaci diskusiu, kde sa nám venovali cestovatelia, ktorí toto čarovné miesto označované ako divoké srdce Afriky naozaj zažili.

          • Prehliadka čestnej stráže prezidenta SR

          • Dňa 26.3.2024 sme sa my žiaci zúčastnili prehliadky čestnej stráže  odohrávajúcej sa na námestí Andreja Hlinku v Zlatých Moravciach.

            Ako prvý bod programu sme si vypočuli prejav pána primátora a  hovorcu čestnej stráže. Dozvedeli sme sa historické okolnosti druhej svetovej vojny odohrávajúce sa v okolí nášho mesta. Potom nám príslušníci stráže predviedli svoju prepracovanú choreografiu, s ktorou reprezentujú SR pri ceremóniách aj v zahraničí. Pochodovali do rytmu tradičných a vojenských piesní, ale aj moderných popových skladieb. Neskôr nám strážcovia predviedli bojové umenie a techniky na kontrolu výtržných davov. Po tejto demonštrácii nám bolo vysvetlené, z čoho pozostávajú uniformy strážcov a taktiež sme si mohli prezrieť dobrovoľnícku uniformu z roku 1848, ktorej najznámejší nositeľ bol Ján Francisci.

            Na záver sme mali priestor sa s príslušníkmi odfotiť a pozrieť sa na ich historicky aj súčasný arzenál strelných i sečných zbraní. Pani učiteľkám srdečne ďakujeme, že nám umožnili túto ceremóniu vidieť na vlastné oči.

            Verím, že táto prehliadka inšpirovala mnohých, aby zvážili možnosť pridania sa k našim ozbrojeným silám, ktoré bránia nielen našu hlavu štátu, ale aj celú našu krajinu.

             

            Žiak 8. A triedy Jozef Červený

             

          • "Svetový deň epilepsie"

          • Dňa 25.marca k nám na školu prišli študenti z Gymnázia Janka Kráľa porozprávať o svetovom dni epilepsie. Priblížili nám, aké ochorenie je epilepsia, ako prebieha epileptický záchvat a ako sa zachovať v situácii, keď ho má človek v našej blízkosti.

            Dozvedeli sme sa, ako sa cítia ľudia v tejto situácii, ako im čo najlepšie pomôcť. Dokonca sme si ukazovali,  ako dať človeka do stabilizovanej polohy. Vo videu nám ukázali príklady tejto choroby, ktorá sa vyskytovala u malých detí. Porozprávali nám o občianskom združení pre deti s epilepsiou Meli Beli, ktoré v tomto ochorení podporuje deti na celom Slovensku. Na základe vedomostí, ktoré nám odovzdali študenti, sme mali nakoniec jednoduchý kvíz. Prednáška bola pre nás veľmi poučná. Ďakujeme!

            Žiačky IX. A. triedy Miroslava Magušinová a Alexandra Malá

    • Kontakty

      • Základná škola
      • +421376422538 +421915774392
      • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
      • 037/6421761
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje