• DNI MEDU

          • Včely nám poskytujú vysoko kvalitnú potravinu - MED, ale aj produkty využívané v zdravotníctve a ďalších odvetviach (včelí vosk, propolis, peľ, perga). Najväčším prínosom včiel je však opeľovanie - opeľujú takmer tri štvrtiny rastlín, ktoré poskytujú až 90 percent svetovej potravy.

            Dňa 24.11.2022 sa žiaci 2.A, 6.A, 6.B a 7. A zúčastnili v mestskom múzeu zaujímavej besedy s názvom " DNI MEDU", ktorú viedol predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov pán Ing. Jaroslav Zhorela. Žiakom pútavo priblížil vývin včiel, ich samotný život a samozrejme význam včiel pre človeka i rastliny. Predstavil nám výstavku produktov včiel a deti si s radosťou pochutnali na oblátkach s medom. Beseda bola pre deti veľmi poučná a zaujímavá, žiaci si odniesli veľa vedomostí a nápadov, ktoré určite využijú vo svojom ďalšom živote.

        • Oznam o riaditeľskom voľne dňa 28. 11. 2022
          • Oznam o riaditeľskom voľne dňa 28. 11. 2022

          •  Riaditeľka Základnej školy, Robotnícka 25, Zlaté Moravce, v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii šk. roka na základných školách, poskytuje
            dňa 28.11. .2022 žiakom 1.- 4. ročníka riaditeľské voľno.
            Voľno je poskytnuté  po dohode so zriaďovateľom z prevádzkových dôvodov - odstávky vody v škole.
            Prosíme rodičov žiakov 1.- 4. ročníka, ktorí si nedokážu zabezpečiť starostlivosť o dieťa na tento deň, aby to nahlásili svojej triednej učiteľke na najneskôr do zajtra, do piatka (25.11.2022) do 09,00 hod..
            Pre týchto žiakov bude zabezpečený dozor v priestoroch CVČ, Rovňanova ulica , Zlaté Moravce v čase od 8,00 – 12,00 hod.
                Žiaci 5.- 9. ročníka sa budú učiť dištančne prostredníctvom  
            aplikácie Teams 365.        
                                                                                                            Mgr. Mária Herdová
                                                                                                              riaditeľka ZŠ

          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • 13. november

            O spoločenskú a kultúrnu budúcnosť nevidiacich a slabozrakých sa ako jeden z prvých začal zaujímať Francúz Valentin Haüy.

             V Paríži založil prvú školu pre nevidiacich, vypracoval prostriedky, aby zrakovo postihnutí mohli aj v dobe, v ktorej žil, čítať. Od roku 1946 sa deň narodenia

            Valentina Haüya, 13. novembra, pripomína ako Medzinárodný deň nevidiacich. V roku 1783 istá filantropická spoločnosť otvorila dielňu, práčovňu, pre asi 12 nevidiacich. Vzdelávanie svojich chránencov spoločnosť zverila V. Haüyovi. Neskôr, v roku 1786 vznikol Ústav nevidiacich detí. Jeho cieľom bolo poskytnúť žiakom vzdelanie a zároveň naučiť ich manuálne pracovať. 

            Aj tento významný deň si žiaci 5.A triedy pripomenuli a vžili sa do situácie nevidiaceho. Vyskúšali si kresliť a písať so zaviazanými alebo prekrytými očami. Dokonca si výskúšali ako by navigovali nevidiaceho cez prekážkovú dráhu. Pri aktivitách sa zabavili a sami zistili, že žiť s poruchami zraku alebo bez neho, nie je jednoduché. Uvedomili si, že zrak je veľmi dôležitý, tak ako aj iné zmysly človeka. 

          • VANDROVALI HUDCI

          • Dňa 16.11. 2022 sa žiaci 3.A, 4.A, 6.A a 6.B zúčastnili  Tvorivej dielne v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach. Tvorivá dielňa nadväzuje na aktuálnu výstavu s názvom "Klenotnica kultúrneho dedičstva - VANDROVALI HUDCI". Cieľom tvorivej dielne je popularizovať poznatky o tradičnej hudbe a o tradičných nástrojoch a o ich použití v regionálnom kontexte. Naši žiaci sa zoznámili s tradičnými hudobnými nástrojmi, s chuťou si zahrali a zaspievali - stali sa na chvíľu súčasťou ľudového orchestra. Deti veselo muzicírovali formou hry na jednoduché rytmické nástroje a naučili sa spievať pre nich neznáme ľudové piesne. S veselými zážitkami odchádzali naspäť do školských lavíc. Možno aj s prebudenou chuťou naučiť sa hrať na nejakom hudobnom nástroji.

          • OZNAM !!!

          • Prosíme všetkých žiakov, rodičov a zamestnancov našej školy ( ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce, aby v pondelok 14.11.2022, vstupovali do budovy školy bočným vchodom pri telocvični. Opatrenie je nutné z dôvodu kladenia dlažby v hlavnom  vstupe  do budovy školy. Ďakujem za porozumenie  a prosím  o trpezlivosť.

             

            Mária Herdová, riaditeľka školy

             

          • „Hallowínske učenie“

          • Žiaci 1., 2., 3., 5. a  6. ročníka si hodiny anglického jazyka posledný deň pred prázdninami spestrili „Hallowinským učením“. Počas hodín sa rozprávali o zvykoch a tradíciách, ktoré sa cez Halloween dodržiavajú v anglicky hovoriacich krajinách. Žiaci získané informácie následne spracovali do formy projektov. Slovnú zásobu si upevnili prostredníctvom kvízov a hier. V závere hodín si ešte pozreli tematické video.  Aby nám bolo veselšie, spolu sme si aj zaspievali, samozrejme, po anglicky. Z hodín odchádzali veselí a toto netradičné vyučovanie sa im veľmi páčilo. 

          • Po stopách Janka Kráľa

          • Dňa 26. 10. sme sa vydali v rámci hodín literatúry po stopách slovenského národného buditeľa a najrevolučnejšieho štúrovského básnika Janka Kráľa. Najskôr sme sa zastavili pri pamätnej tabuli, ktorá sa nachádza na mieste, kde Janko Kráľ počas pobytu v Zlatých Moravciach žil. Potom sme sa presunuli do mestského múzea, kde sme si prezreli výstavu o PhDr. Štefanovi Rakovskom - významnom zlatomoravskom historikovi, pedagógovi a múzejníkovi. Neskôr sme si prezreli expozíciu a vypočuli veľmi zaujímavú prednášku o živote Janka Kráľa a o záhadách, ktoré sa s ním spájajú. Zvláštnosťou je, že nepoznáme jeho skutočnú podobu, až na jeho svadobnú fotografiu, z ktorej ale nevieme, či je to naozaj jeho podobizeň. Ešte máme k dispozícií rekonštrukciu jeho podoby vytvorenú z opisov ľudí a podľa tváre jeho najmladšieho syna. Druhou záhadou je záhada jeho pohrebného miesta. Nevieme totiž presne kde bol pochovaný, pretože pozostatkyktoré boli exhumované, obsahovali ruženec, ktorý ale nie je typický pre evanjelikov, ktorým Janko Kráľ bol. Z mestského múzea sme prešli do parku Janka Kráľa k jeho pamätníku a tu sme si spoločne zarecitovali báseň Slovo.  Poslednou zastávkou našej cesty po stopách Janka Kráľa bol mestský cintorín, kde sme si v tichu pri jeho pomníku premietli jeho životnú cestu... Takáto zážitková hodina sa nám páčila a verím, že ešte dlho v nás bude rezonovať tak záhadný príbeh o jednom z našich naj lepších básnikov (myslím si, že nielen našich ) vôbec.
                                                                                              Jozef Červený

          • Exkurzia

          • Dňa 4.11.2022 sme sa so žiakmi 5.A, 6.A a 6.B zúčastnili zaujímavej a náučnej exkurzie. Prvá zastávka bola v Revištskom Podzámčí. Našim cieľom bola zrúcanina gotického hradu Revište, ktorý sa nachádza na pravom brehu rieky Hron. Na hrad sme stúpali po náučnom chodníku po strmom andezitovom kopci pohoria Vtáčnik. No námaha sa vyplatila a odmenou bol prekrásny výhľad na Žiarsku kotlinu. Zrúcanina sa nám páčila a dokonca sme boli svedkami aj záchranných prác na hrade. Po krátkej ceste autobusom sme vystúpili v Žiari nad Hronom. Navštívili sme Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella, kde nám premietli film " Dobrodružstvo Slnečnej sústavy". Vstúpili sme do sveta, ktorý je plný prekvapení, objavovali sme tajomstvá ostatných planét Slnečnej sústavy. V prednáškovej sále sme absolvovali špeciálny výklad o Slnku. Žiaci položili veľa zaujímavých a zvedavých otázok, ale zároveň boli tiež veľmi bystrí a vnímaví pri odpovediach. Odniesli sme si veľa krásnych zážitkov, ale aj suvenírov, ktoré nám budú exkurziu dlho pripomínať.

      • Kontakty

        • Základná škola
        • +421376422538 +421915774392
        • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
        • 037/6421761
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje