• 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády

          • Dňa 05. 02. 2024 sa v našej Základnej škole, Robotnícka 25 v Zlatých Moravciach uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo 44 žiakov z 11 škôl okresu Zlaté Moravce. Súťažilo sa v 4 kategóriách.
            Žiak Kristián Tomáška zo VI. A triedy obsadil 1. miesto v kategórii F s počtom bodov 78,5 z možných 100. Toto kolo nie je postupové.
            Žiak Matúš Bernát zo VII. A triedy obsadil 6. miesto v kategórii E s počtom bodov 64 z možných 100. Bol úspešným riešiteľom.
            Žiak Jozef Červený z VIII. A triedy obsadil 1. miesto v kategórii D s počtom bodov 95 z možných 100. Postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 19. 04. 2024 v Spojenej katolíckej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach. Držíme mu palce!
            Víťazom a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu
            ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce.

          • „Tell me your festivals“

          • Žiaci VII. A triedy ( Nela, Michal, Juliana, Leonard, Laura, Mária, Dária, Soňa, Laura, Matúš, Sebastián) sa v mesiacoch november, december, január a február  zapojili do eTwinningového projektu  s názvom „Tell me your festivals“. Projekt sa uskutočnil medzi partnerskými školami: Slovensko,  Turecko, Španielsko a Poľsko. Trval od novembra do februára 2024. V tomto období žiaci tvorili projekty nielen v škole ale aj doma, každý mesiac im boli zadávané nové úlohy. Počas projektu sme sa zdokonaľovali nielen v anglickom jazyku ale aj v práci na počítači:

            -        v aplikácii Logo maker sme vytvorili logo projektu,

            -        prezentácie sme robili  v programe Canva,

            -        video sme spracovali v aplikácii Alight motion,

            -        robili sme aj kvízy v aplikácii Kahoot,

            -        vypĺňali online dotazníky: forms / answergarden...

            -        a tiež sme  pracovali s obľúbenou aplikáciou Padlet.

            Pri tvorbe tohto projektu sme zažili nielen veľa zábavy, ale aj sme sa opäť niečo nové naučili. 😊

          • EXPERT geniality show

          • V priebehu tohto týždňa sme obdržali vyhodnotenie súťaze EXPERT geniality show, ktorá sa konala dňa 28. novembra 2023. Všetci  naši žiaci dostali diplom za účasť a pero s logom „Súťažím s Talentídou".  Žiak Michal Ujčík zo VII.A triedy bol medzi nimi najúspešnejší. V celoslovenskom merítku sa umiestnil ako 14. z 1494 súťažiacich v kategórii EXPERT 7 a tým  patrí medzi 3% najlepších a získal titul TOP EXPERT. Za svoj výkon dostal diplom Expert na Svetobežník, diplom Expert na Tajomstvá prírody,  diplom TOP Expert, sadu pier a knižnú poukážku v hodnote 12 €. Tešíme sa z jeho úspechov a všetkým našim súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Slovensko 20 rokov v EÚ.

          • Dňa 16. 02. 2024 sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili podujatia „ Slovensko 20 rokov v EÚ „, ktoré sa uskutočnilo v aule SOŠ Polytechnickej v Zlatých Moravciach.  Podujatie bolo venované EÚ a jej fungovaniu ako veľkej rodiny, ktorá spolupracuje v záujme udržiavania mieru a prosperity.

            Po privítaní všetkých účastníkov riaditeľkou školy,  ako prvý hosť podujatia vystúpil europoslanec      Ing. Ivan Štefanec.  Poslucháči sa oboznámili s fungovaním, štruktúrach, činnosťou EÚ a s  prínosom vstupu Slovenska do EÚ.  Po prednáške europoslanca nasledovali diskusné príspevky žiakov základných  a stredných škôl na tému „ Čo urobila EÚ  pre mňa“.

            Do diskusie sa prihlásil aj žiak našej školy, Jozef Červený. Témou jeho  príspevku bolo: „ Ako  EÚ podporuje vzdelávanie na našej škole“.

            Po ukončení diskusných príspevkov nasledovala súťaž  5- členných družstiev s názvom:“ Čo vieš o EÚ“. Našu školu reprezentovali žiaci: M. Ujčík, M. Bernát, N. Šimalová, J. Červený, M. Vászondy.  K súťažným úlohám žiaci pristupovali veľmi zodpovedne, boli aktívni a navzájom spolupracovali. Svojimi vedomosťami a splnením úloh v časovom limite si žiaci našej školy vybojovali 1. miesto.

            Za víťazstvo v súťaži boli odmenení diplomom a veľkou tortou v tvare vlajky EÚ.

            Žiakom ďakujeme  za úspešnú reprezentáciu a prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach.

          • "Starší prednášajú mladším"

          • Ako priblížiť lesný ekosystém, lesné vtáky žiakom a vzbudiť v nich záujem o ochrane prírody? Jedine konkrétnym príkladom.

            Na hodine biológie v 5.ročníku sa náš žiak Michal Ujčík (7.A) podelil o svoje poznatky o avifaune našich záhrad v zime. Na projekte pracoval 3 roky a zároveň s ním vyhral aj okresné kolo biologickej olympiády v minulom roku. Prednáška o rôznych druhoch vtákov, ich správaní a správnom prikŕmovaní bola veľmi zaujímavá, pútavá a žiaci si pripravili aj niekoľko otázok.

            Napr. Aký je tvoj najobľúbenejší vták?  Zaútočil na teba už nejaký vták? Je fotografovanie vtákov náročné? Prečo vtáky čvirikajú? Je pravda, že vrany kradnú prstene a šperky?


            Čo viac si môže učiteľ priať? Azda to najlepšie, keď žiak prednáša žiakom.

          • „Friends from all around Europe“

          • V mesiacoch október a december sa štyri žiačky VII.B triedy (Nicola, Mária, Dária a Miriam) zapojili do eTwinningového projektu  s názvom „Friends from all around Europe“. Projekt prebehol medzi partnerskými školami: Slovensko, Turecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko.  Našou partnerskou školou bolo  Španielsko. Cieľom projektu bolo, aby žiačky vytvorili v aplikácii Padlet – krátke predstavenie o sebe, anglický kvíz, krátke video o svojej škole a v mesiaci december vytvorili vianočné pohľadnice, ktoré poslali do Španielska. Pri tvorbe tohto projektu dievčatá zažili veľa zábavy, zdokonalili  si zručnosti nielen v anglickom jazyku ale aj pri práci s počítačom.

          • „Penpal Europe“

          • V novembri a decembri sa žiaci 2.B, 3.A/B a 4. A   zapojili do eTwinningového projektu  s názvom „Penpal Europe“. Projekt  prebehol medzi Talianskom, Španielskom, Gréckom, Francúzskom a nami.  Cieľom projektu bolo, aby žiaci vytvorili vianočnú pohľadnicu, napísali list o sebe  a natočili krátke video, kde sa museli predstaviť svojim zahraničným kamarátom. V decembri a v januári nám boli doručené vianočné pozdravy od našich zahraničných kamarátov. Z pohľadníc sme sa tešili, spolu sme si ich prečítali a rozprávali sa o nich. Pri tvorbe tohto projektu sme zažili veľa zábavy a radosti.

          • „Our favourite Christmas baking recipe“

          • Aj žiaci VII. A triedy sa v mesiacoch november a december zapojili do eTwinningového projektu  s názvom „Our favourite Christmas baking recipe“. Projekt prebehol medzi partnerskými školami: Slovensko, Nemecko a Španielsko.  Projekt bol rozdelený na 3 časti: v prvej časti sme si osvojili slovnú zásobu zameranú na varenie, kuchynské náradie a vytvorili sme si obrázkový slovník, v druhej časti sme si pripravili recepty a preložili ich do anglického jazyka a v poslednej časti sme si dané recepty mohli doma vyskúšať upiecť. Počas projektu sme sa zdokonaľovali aj v práci na počítači, tvorili sme prezentácie, vypĺňali online dotazník a naučili sme sa pracovať s aplikáciou padlet. Výsledkom tohto projektu je kniha: Our favourite Christmas recipes. Pri tvorbe tohto projektu sme zažili veľa zábavy, zdokonalili  si zručnosti nielen v anglickom jazyku ale aj pri práci s počítačom.

          • "Všetkovedko"

          • V mesiaci január sa na škole uskutočnila vedomostná súťaž Všetkovedko pod záštitou Talentídy n. o.  Celkovo v tomto školskom roku súťažilo 32 076 detí.

            Žiaci mali šancu ukázať, čo všetko už o svete vedia, porovnať sa s ostatnými deťmi Slovenska a získať pamiatku na svoj výkon. Najviac súťažiacich -  9 bolo v druhej kategórii - 2. ročník. V nej sa najlepšie darilo Damiánovi Žiakovi, ktorý získal 126 bodov a umiestnil sa na 30 mieste spolu s 517 deťmi Slovenska. V tretej kategórii súťažil 1 žiak a vo štvrtej si svoje sily zmerali štyria žiaci. Všetci boli za  svoje výkony odmenení diplomami a  drobnými cenami. 

            Všetkým žiakom blahoželáme a ďakujeme za účasť.

                                                                                                   Mgr. Z. Hatiarová

          • OZNAM

          • Chrípkové prázdniny

            Riaditeľka školy oznamuje, že na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre, ktorým nariaďuje zákaz činnosti – uskutočňovania výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu  vyššieho výskytu chrípky a podobných ochorení, bude škola  uzatvorená v čase od 06.02.2024 do 11.02.2024 vrátane. Začiatok vyučovania bude 12.02.2024.

             

            Mgr. Mária Herdová, riaditeľka školy

          • Zážitkové učenie geografie? Prečo nie?

          • Žiaci 5. A triedy sa pri učení o sopkách (vulkánoch) a o zemetrasení pokúsili znázorniť jednotlivé javy. Pri sopkách sa snažili napodobniť výbuch (erupciu) sopky. Pri zemetrasení - seizmograf – prístroj na meranie a zaznamenávanie zemetrasných vĺn. Žiaci si takúto napodobeninu vytvorili na vyučovacej hodine a pomocou neho zaznamenávali „trasenie“ zemského povrchu (školskej lavice). Z vyučovacej hodiny odišli takí nadšení, že si tieto naše „pokusy“ skúšali vyrobiť aj doma.

            No povedzte, čo viac si priať? Len nech nestrácajú chuť sa učiť a napredovať!

          • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 19.1.2024 sa žiaci 5.-9.ročníka zúčastnili online testu školského kola 52.ročníka geografickej olympiády. Podľa kategórií E,F,G mali otázky z rôznych oblastí geografie.  Do okresného kola postúpili prví dvaja súťažiaci z každej kategórie.

            • kategória E – 1.miesto – TEO TOMA (9.A)

            2. miesto -  JAKUB KOLARČÍK (9.A)

            • kategória F – 1.miesto -  MICHAL UJČÍK (7.A)

            2.miesto – Kristián Tomáška (6.A)

            • kategória G – 1.miesto – LUKÁŠ ULIČNÝ (5.A)

            2.miesto – SAMUEL ŠIMEK (5.A)

            V ďalšom kole im prajeme veľa šťastia a držíme im palce!

          • Ako sa správne rozhodnúť?

          • Dňa 25. 1. 2024 sme sa my, žiaci 8. ročníka, zapojili do pre nás relevantnej diskusie: "Ako sa správne rozhodnúť?"

             Predmetom diskusie bolo preskúmanie možností stredoškolského vzdelávania, a to najmä v oblasti odborného štúdia. Taktiež sme sa pozreli na možnosť duálneho vzdelávania. Nás žiakov táto možnosť veľmi zaujala a poskytla nám nový výhľad na voľbu školy a kariéry. Celou diskusiou nás sprevádzala príjemná pani lektorka Mgr. Jana Buday Cibulková, PhD.

             Na záver by sme chceli poďakovať za zorganizovanie zaujímavej diskusie, ktorá nám určite pomôže pri správnom výbere strednej školy.

            Jozef Červený, VIII.A

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku v školskom roku 2023 /2024

          • Dňa 17.01.2024 sa v Základnej škole na Robotníckej ul. 25 v Zlatých Moravciach uskutočnil 34. ročník okresného kola olympiády  v anglickom jazyku pre základné a stredné školy.

            Do súťaže sa zapojilo 14 škôl z okresu. Spolu  24 súťažiacich si zmeralo svoje vedomosti a komunikačné zručnosti v  kategóriách: 1A, 1B – pre základné školy a  2A, 2B, 2C, 2D  - pre stredné školy . Súťaž hodnotili dve dvojčlenné a  jedna trojčlenná  odborná porota zložená zo skúsených pedagógov.

            Výsledky sú nasledovné: 

            Kategória 1A:  1. miesto a postup do krajského kola si vybojoval  Šimon Beláň zo ZŠ Beladice

                                     2.miesto získala  Evelin Kvaššayová  zo ZŠ Volkovce

                                     3.miesto patrí Tomášovi Valkovi zo ZŠ Žitavany

             

            Kategória 1B:  1. miesto a postup do krajského kola si zabezpečil Dominik Leckéši zo ZŠ Sľažany

                                    2.miesto získal  Oliver Stoila zo ZŠ Mojmírova 

                                    3.miesto patrí Jozefovi Červenému zo ZŠ Robotnícka

            Odborná porota a predsedkyňa OK OAJ súťažiacim srdečne blahoželá a  postupujúcim praje veľa šťastia a úspešnú reprezentáciu okresu Zlaté Moravce v krajskom kole, ktoré sa bude konať 14. 02. 2024

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola
      • +421376422538 +421915774392
      • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
      • 037/6421761
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje