• Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • ​​​​​​​​​​​

            Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.Všetk
            y informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky!

            Držíme im v súťaži palce!

        • Oznam o riaditeľskom voľne
          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka Základnej školy, Robotnícka 25, Zlaté Moravce, v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii šk. roka na základných školách, poskytuje dňa 27.10.2022  žiakom 1.- 9. ročníka riaditeľské voľno. Voľno je poskytnuté  z prevádzkových dôvodov z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prácach na budove školy. Prosím rodičov žiakov 1.- 4. ročníka, ktorí si nedokážu zabezpečiť voľno prípadne starostlivosť o dieťa na tento deň, aby to nahlásili svojej triednej učiteľke  najneskôr do zajtra (26.10.2022) do 12,00 hod.. Títo žiaci budú v ŠKD v náhradných priestoroch mimo budovy školy.    
                                                                                                      Mgr. Mária Herdová
                                                                                                             riaditeľka ZŠ 

          • Exkurzia v Banskej Štiavnici

          • Posledné slnečné dni sme v našej škole využili na návštevu mesta Banská Štiavnica. So žiakmi VI.A, VI.B, VII.A, VIII.A a IX.A triedy sme sa dňa 17.októbra 2022 vybrali na exkurziu. Ráno sme sa so žiakmi zastavili vo Vyhniach, kde sme si pozreli kamenné more.  Nádherný výhľad na mesto a krásu štiavnických lesov sme si užili počas turistiky po náučnom chodníku. Poslednou zastávkou našej exkurzie bola Banka lásky. V nej sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie o romantickom básnikovi Andrejovi Sládkovičovi a jeho básnickej skladbe, ktorú venoval svojej láske Maríne Pišlovej. Domov sme sa vrátili unavení, ale s dobrým pocitom, že sme zvládli takmer dvojhodinovú turistiku. Na pekné zážitky z tohto dňa budeme ešte dlho spomínať.

          • Vedeli ste, že aj jablko má svoj sviatok? Pripomíname si ho každoročne 21.októbra 2022, kedy oslavujeme Deň jablka.

          • Jablko patrí k najzdravším a zároveň najrozšírenejším druhom ovocia. Hoci neobsahuje veľa vitamínu C, skrýva sa v ňom množstvo vlákniny aj dôležitých antioxidantov. Jedno jablko denne pôsobí na náš organizmus ako „domáci lekár“ - je to univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

            Za pravlasť jablka sa považuje oblasť juhozápadnej Číny.

            Jabloň je údajne najstarší ovocný strom na svete.

            Na Slovensku možno ju nájsť takmer v každej záhrade.

            Trvá približne štyri až päť rokov, kým po vysadení malého stromčeka začne jabloň rodiť.

            Úrodu z jablone potom možno zberať až sto rokov.

            Na svete dnes vraj existuje minimálne sedemtisíc odrôd jabĺk. Ak by ste chceli každý deň vyskúšať iný druh, mohli by ste si na nich pochutnávať vyše 19 rokov.

            Čím sú jablká zaujímavé?

            • Zlepšujú pamäť.
            • Zaženú smäd.
            • Pomáhajú pri chudnutí.
            • Jedno jablko večer pomôže pri nespavosti.
            • Jablká obsahujú zo všetkého ovocia najviac pektínu, vlákniny podporujúcej vylučovanie toxínov z tela. Najviac ho má pritom šupka.
            • V očistených jablkách zostane len polovica vlákniny, vitamínu C aj železa v porovnaní s neočistenými. 
            • Niektoré druhy jabĺk si vytvárajú na šupke aj prirodzenú tukovú vrstvu na ochranu pred hmyzom.
            • Pred jedením si jablká dôkladne umyte čistou vodou!

            Naši predkovia si uchovávali jablká na zimu najstarším spôsobom konzervácie – sušením. Sušením sa v nich zachováva veľká časť minerálov aj vitamínov. Nazývali ich krížalky. Sú veľmi chutné.

            Naši žiaci si dnes počas veľkej prestávky tiež pochutili na jabĺčkových dobrotách, ktoré im pripravili naše šikovné deviatačky s pani učiteľkami. 

             

          • Stredoeurópsky deň stromov (20. 10. 2022)

          • Vedeli ste, že:

            - Slovensko patrí medzi najlesnatejšie krajiny v Európe,

            - na výrobu 1 tony obyčajného papiera je potrebných zhruba 17 dospelých stromov,

            - najmohutnejší strom na svete je sekvojovec mamutí,

            - africké baobaby dokážu v sebe zadržať aj 120 tisíc litrov vody,

            - najrýchlejšie rastúce stromy sú austrálske eukalypty, ktoré za necelých 20 rokov narastú až do výšky 35 m.

            Deň stromov sa oslavuje od roku 1872. Aj naša škola si pripomenula tento sviatok. Žiaci 4.a triedy na pracovnom vyučovaní vyrábali stromy v jesenných farbách z papiera a pomocou konárikov jesenné rámiky. Žiaci 8.a triedy si dali na svojich výtvoroch záležať! Veď ktorý žiak by sa netešil akejkoľvek aktivite namiesto písania písomky? Aj žiaci 6.b triedy si s radosťou pospevovali pri tvorení stromov a aktivitách. Stromy sú pre nás vzácnym darom. Patria medzi najstaršie a najdlhovekovejšie organizmy na našej plánete.

          • Tekvičková párty na 1. stupni

          • Vo štvrtok, 13.10.2022, sa v našej škole uskutočnila „Tekvičková párty“.  Žiaci so svojimi rodičmi, starými rodičmi a staršími súrodencami si v príjemnej tvorivej atmosfére vyrábali jesenné aranžmány, vyrezávali tekvice, maľovali, lepili. Pre tých, ktorí si v pokročilej jeseni nestihli zohnať tekvicu, pani učiteľky pripravili drevené krúžky a sklenené svietniky na servítkovú techniku. Zo svojich záhradiek priniesli jesenný materiál pre ďalšiu tvorbu, maľovanky s jesennou tematikou. Mamičky priniesli dobroty k zahryznutiu, deti si stihli aj zatancovať. Ďakujeme za bohatú účasť a úžasnú atmosféru.

                                                       Kolektív pani učiteliek z prvého stupňa

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov  vyhlásený Radou Európy už od roku 2001 poukazuje na dôležitosť učenia sa cudzích jazykov a zároveň podporuje viacjazyčnosť, jazykovú, kultúrnu rozmanitosť i interkultúrne porozumenie.

            Deň 26. september  každoročne patrí Európskemu dňu jazykov. Tak ako každý rok, aj tento rok sme sa rozhodli si Európsky deň jazykov pripomenúť aj v našej škole. Aktivity k tomuto dňu sa uskutočnili dňa 29. 09. 20222. Hodina anglického jazyka v 5. a 6. ročníku bola spestrená rôznymi aktivitami a súťažami. Na 3. mieste sa umiestnila 5.A, na 2. mieste 6.B. Najvyšší počet bodov a víťazstvo  so sladkou odmenou získala 6.A.  Výhercom k úspechu blahoželáme. Dievčatám z IX.A. ďakujem za pomoc pri organizovaní súťaže. 

      • Kontakty

        • Základná škola
        • +421376422538 +421915774392
        • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
        • 037/6421761
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje