• Oznam

  • "Tanzánia - divoké srdce Afriky"

    Karibuni sana!(swahilský pozdrav)

    Prostredníctvom programu Svet okolo nás sa kinoprojekciou žiaci 5. a 6. triedy dostali za dobrodružstvom do jedného z najpriateľskejších a zároveň najkrajších štátov Afriky. Do Tanzánie. V jednej hodine precestovali celú krajinu, od snehobielych pláží ostrova Zanzibar, cez trávnatú savanu Serengeti až po hlboké temne modré vody jazera Tanganika. Spoznali nádhernú divokú prírodu plnú divokých zvierat, pohnutú otrokársku históriu a pestré zvyky pôvodných kmeňov i bežných ľudí. Nakoniec mali žiaci diskusiu, kde sa nám venovali cestovatelia, ktorí toto čarovné miesto označované ako divoké srdce Afriky naozaj zažili.

  • Prehliadka čestnej stráže prezidenta SR

    Dňa 26.3.2024 sme sa my žiaci zúčastnili prehliadky čestnej stráže  odohrávajúcej sa na námestí Andreja Hlinku v Zlatých Moravciach.

    Ako prvý bod programu sme si vypočuli prejav pána primátora a  hovorcu čestnej stráže. Dozvedeli sme sa historické okolnosti druhej svetovej vojny odohrávajúce sa v okolí nášho mesta. Potom nám príslušníci stráže predviedli svoju prepracovanú choreografiu, s ktorou reprezentujú SR pri ceremóniách aj v zahraničí. Pochodovali do rytmu tradičných a vojenských piesní, ale aj moderných popových skladieb. Neskôr nám strážcovia predviedli bojové umenie a techniky na kontrolu výtržných davov. Po tejto demonštrácii nám bolo vysvetlené, z čoho pozostávajú uniformy strážcov a taktiež sme si mohli prezrieť dobrovoľnícku uniformu z roku 1848, ktorej najznámejší nositeľ bol Ján Francisci.

    Na záver sme mali priestor sa s príslušníkmi odfotiť a pozrieť sa na ich historicky aj súčasný arzenál strelných i sečných zbraní. Pani učiteľkám srdečne ďakujeme, že nám umožnili túto ceremóniu vidieť na vlastné oči.

    Verím, že táto prehliadka inšpirovala mnohých, aby zvážili možnosť pridania sa k našim ozbrojeným silám, ktoré bránia nielen našu hlavu štátu, ale aj celú našu krajinu.

     

    Žiak 8. A triedy Jozef Červený

     

  • "Svetový deň epilepsie"

    Dňa 25.marca k nám na školu prišli študenti z Gymnázia Janka Kráľa porozprávať o svetovom dni epilepsie. Priblížili nám, aké ochorenie je epilepsia, ako prebieha epileptický záchvat a ako sa zachovať v situácii, keď ho má človek v našej blízkosti.

    Dozvedeli sme sa, ako sa cítia ľudia v tejto situácii, ako im čo najlepšie pomôcť. Dokonca sme si ukazovali,  ako dať človeka do stabilizovanej polohy. Vo videu nám ukázali príklady tejto choroby, ktorá sa vyskytovala u malých detí. Porozprávali nám o občianskom združení pre deti s epilepsiou Meli Beli, ktoré v tomto ochorení podporuje deti na celom Slovensku. Na základe vedomostí, ktoré nám odovzdali študenti, sme mali nakoniec jednoduchý kvíz. Prednáška bola pre nás veľmi poučná. Ďakujeme!

    Žiačky IX. A. triedy Miroslava Magušinová a Alexandra Malá

  • Okresné kolo geografickej olympiády

    Dňa 19.marca 2024 sa žiaci z druhého stupňa zúčastnili okresného kola 52.ročníka geografickej olympiády. Tak ako aj na školskom kole boli rozdelení do troch kategórii E, F, G. V kategórii F (6.-7.ročník) žiak 6.A triedy Kristián Tomáška, získal 3.miesto  s počtom bodov 77 zo 100 a zároveň postúpil do krajského kola. V ďalšom kole mu všetci držíme palce!

  • „Kvapka po kvapke, holubica k holubici!“

    Svetový deň vody, ktorý je 22.marca si naša škola pripomenula 20.marca 2024.

    Tohtoročnou témou je „Voda za mier“, ktorá sa zameriava na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Keď je voda vzácna alebo znečistená, alebo keď ľudia nemajú rovnaký alebo žiadny prístup, môže narastať napätie medzi komunitami a krajinami. Keďže vplyvy zmeny klímy narastajú a svetová populácia rastie, mali by sme sa zjednotiť pri ochrane a zachovaní nášho najcennejšieho zdroja. 

     

    Žiaci druhého stupňa, okrem deviatakov, ktorí sa zúčastnili Testovania 9, sa naozaj zjednotili a prežili zaujímavé a tvorivé popoludnie.

    Prvá časť bola zameraná na filmový dokument Inštinkt z programu Požičaná planéta (je to program, ktorý prináša pútavou a zrozumiteľnou formou kľúčové témy udržateľného rozvoja). Pred a po dokumente mali aktivity, na základe ktorých mohli získať body za správne odpovede. Vyhrala trojčlenná skupina z 8.triedy. A čo mohli získať? Čo si žiak môže najviac priať? Samozrejme jednotku z predmetu Biológia. Posledná podmienka získania dobrej známky bola prísť v piatok oblečení v modrom, ktorú svedomito splnili. Ako sami povedali, oplatilo sa a takáto možnosť by mohla byť aj z každého predmetu.

    Druhá časť bola zameraná na ich kreativitu, zručnosť a aj vedomosti. Žiaci vytvárali plagáty, tajničky, vystrihovali a skladali origami holubice ako symbol mieru. Podarili sa im vytvoriť zaujímavé kúsky, ktoré sme si vystavili na hlavnej chodbe našej školy. V piatok 22.marca si všetci žiaci pripomenuli oficiálny Svetový deň vody modrým oblečením.

    Len spoločnou prácou na vyvážení ľudských práv a potrieb každého môže byť voda stabilizačnou silou a katalyzátorom trvalo udržateľného rozvoja.

  • Školský karneval 😊

  • Milí deviataci, prajeme Vám úspešný priebeh Testovania 9 😊

  • Oznam

  • Testovanie 9 - 2024

  • Týždeň otvorených dverí 😊

  • Čítame pre radosť

    V mesiaci marec, ktorý je venovaný knihám, sa všetci snažíme o čosi viac upriamiť našu pozornosť práve na tieto vzácne skrinky plné veršov, múdrostí, faktov, zápletiek, fantázie či tajomných príbehov. V našich triedach je však dotyk s knihou súčasťou každého jedného dňa. Naši žiaci sú už v prvom ročníku zanietení čitatelia. K dispozícií majú vlastnú knižnicu nielen na chodbe, ale aj v triede, z ktorej čerpajú a vyberajú si z nej knihy v rámci ranných kruhov a prestávok. Čítajú tiež vzájomne so svojimi kamarátmi z vyšších ročníkov, ktorí sú im nápomocní. V úzkej spolupráci s rodičmi máme raz za mesiac stretnutie s niektorým z nich, ktorý nám príde do triedy prečítať zaujímavý príbeh. Ďeťom sa to veľmi páči. Začiatkom mesiaca sme dokonca navštívili mestskú knižnicu a tak sme sa stali jej čestnými členmi. Už teraz máme naplánovanú ďalšiu návstevu. A keďže sa nám knihy naozaj páčia, začali sme si ich dokonca vyrábať v našej triede. Sme úprimne vďační za takéto stretnutia s knihou detským čitateľom, nielen teda počas mesiaca marec, ale počas celého roka.

  • Beseda so spisovateľom Jozefom Trubínim

       Dňa 15.3.2024 sa žiaci III.A/B, IV.A, V.A a VI.A zúčastnili besedy so spisovateľom, historikom, ilustrátorom a v neposlednom rade učiteľom PaedDr. Jozefom Trubínim. Stretnutie s rodákom z Vrábeľ sa konalo v priestoroch Mestskej knižnice v Zlatých Moravciach. Pán Trubíni predstavil žiakom knihy, ktoré napísal a dokonca ich aj sám ilustroval. Žiaci si mohli prezrieť originály ilustrácií, ktoré boli alebo budú použité v autorových knihách. V roku 1998 zostavil prvú knihu o Požitaví – Požitavské povesti spolu so  spisovateľom Doc. Jozefom Melicherom. V knihe je 53 príbehov z povodia rieky Žitava. Zbieraniu ľudových povestí sa venuje viac ako 20 rokov.

      Deti rozprávanie pána Trubíniho zaujalo, kládli mu rôzne zvedavé otázky o tom, ako taká kniha vzniká, čo všetko musí autor urobiť, aby kniha vznikla, čo ho inšpirovalo pri písaní. Zaujímalo ich, ako sa mu darilo v škole, ktoré predmety ho najviac bavili.

       Celá beseda sa niesla vo veľmi priateľskej a vtipnej atmosfére, ktorú nám tento vzácny človek priniesol. Spoločná fotografia s pánom Trubínim bude žiakom pripomínať zaujímavé a obohacujúce stretnutie.

  • Čítame, píšeme, tvoríme a prezentujeme po anglicky😊

  • VESMÍR OČAMI DETÍ

    Cestovanie k planétam a hviezdam je nepravdepodobné, pretože sa nachádzajú vo veľkých vzdialenostiach. Trvalo by tisíce rokov, kým by sa kozmické lode, ktoré sa dnes vyrábajú, dostali k najbližšej hviezde, či planéte. Preto sme sa vo všetkých ročníkoch na niekoľkých hodinách výtvarnej výchovy preniesli v našich fantáziách aspoň do imaginárneho vesmírneho priestoru. Deti pomocou farieb cestovali v čase a priestore a obrazy, ktoré namaľovali boli jednoducho nádherné. Po starostlivom zvážení postupujú do okresného kola súťaže " Vesmír očami detí" , ktorú vyhlasuje Krajské osvetové stredisko v Nitre,tieto práce:

     1.  Viktor Zálešák - " Vesmír v pohybe" - 1.B

     2.  Patrik Podolský - " Vesmírny život" - 2.A

     3.  Juraj Gombár - " Vo farbách" - 2.A

     4.  Emma Schronerová - " V modrom pozadí" - 2.A

     5.  Kristína Potocká - " Magický svet" - 2.A

     6.  Elena Šabíková - " Záhadný vesmír" - 2.A

     7.  Eliška Urbanová - " Vesmírna škôlka" - 2.A

     8.  Sabína Juhásová - " Vo víre farieb" - 3.A

     9.  Simona Sperková - " Vesmírny koberec" - 6.A

    1O. Matej Kraslan - " Veselá guľa vo vesmíre" - 7.A

    11.  Juliana Tonková - " Vesmírna pavučina" - 7.A

    12.  Iva Babocká - " Most k vesmíru" - 7.A

    13.  Michal Ujčík - " Let vesmírom" - 7.A

    14.  Bianka Kuklová - " Vesmír v sieti" - 7.B

    15.  Nina Šutková - " Dedina vo vesmíre" - 7.B

    16.  Artur Chrobák - " Vesmírny úkaz v horách" - 8.A

    17.  Nela Šimalová - " Rozpínanie" - 8.A

    18.  Lucia Gašparíková - " Fialové nebo" - 8.A

    Všetkým súťažiacim držíme palce:))

     

  • Jarné prázdniny😊

  • Lyžiarsky výcvik

    V týždni od 12. do 16. februára sme sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku s 25 žiakmi z tried VII.A, VIII.A, IX.A. Lyžovali sme sa v stredisku Bachledka Ski & Sun v obci Ždiar- Belianske Tatry. Ubytovanie a stravu nám zabezpečil penzión Jánošík v Bachledovej doline. Snehové podmienky boli prijateľné, počasie nám vyšlo perfektne. Vo štvrtok sme zregenerovali v aquaparku Aquacity Poprad. Absolvovali sme aj minitúru k lyžiarskemu stredisku Stredinca. Všetci žiaci sa naučili lyžovať, posilnili priateľstvá medzi sebou a čas strávený spolu sme si náramne užili. Viac už môžete vidieť vo videu a na fotkách.

  • Finančná gramotnosť

    Dňa 26. 2. 2024 sme sa my žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili voľnej diskusie na tému: "Finančná gramotnosť" 

          V rámci diskusie sme mali možnosť vyjadriť svoje názory a pohľady na komplikovaný svet financií. Zároveň sme vymýšľali spôsoby, ako sa podieľať na finančnom chode domácností našich rodičov a ako sa starať o svoje financie do budúcna. Počas diskusie sme mohli pracovať s internetom. Na záver sme mali možnosť si trochu zarobiť v súťaži, kde sme hádali k akým európskym krajinám patrí razba danej mince a kto uhádol, mohol si mincu nechať.

          Na záver by sme radi poďakovali pani učiteľkám za usporiadanie prospešnej diskusie, ktorá nám poskytla nový náhľad na naše financie.

    Jozef Červený, VIII.A

  • 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády

    Dňa 05. 02. 2024 sa v našej Základnej škole, Robotnícka 25 v Zlatých Moravciach uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo 44 žiakov z 11 škôl okresu Zlaté Moravce. Súťažilo sa v 4 kategóriách.
    Žiak Kristián Tomáška zo VI. A triedy obsadil 1. miesto v kategórii F s počtom bodov 78,5 z možných 100. Toto kolo nie je postupové.
    Žiak Matúš Bernát zo VII. A triedy obsadil 6. miesto v kategórii E s počtom bodov 64 z možných 100. Bol úspešným riešiteľom.
    Žiak Jozef Červený z VIII. A triedy obsadil 1. miesto v kategórii D s počtom bodov 95 z možných 100. Postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 19. 04. 2024 v Spojenej katolíckej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach. Držíme mu palce!
    Víťazom a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu
    ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce.

strana: