• Ste múdri ako rádio?

          • Túto otázku si položili aj naši žiaci. Ako je to s ich vedomosťami si mohli overiť vo vedomostných súťažiach - pre I. stupeň VŠETKOVEDKO, a žiaci II. stupňa riešili úlohy EXPERT GENIALITY SHOW dňa 28.11.2023.

            Výsledky sa dozvedia až o mesiac, zatiaľ im budeme držať palce, aby sa umiestnili čo najlepšie.

          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu (The European Week for Waste Reduction – EWWR) je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Spája jednotlivcov, školy, podniky, samosprávy, mimovládne organizácie a združenia, ktoré organizujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní tvorby odpadu. Tento rok prebiehal od 18. do 26. novembra a jeho hlavnou témou boli obaly. Na základe výzvy od občianskeho združenia Priatelia Zeme, ktoré sa venuje problematike odpadov sa aktívne zapojila do tohto týždňa aj naša škola. Na chodbách školy a v jedálni bol umiestnený tzv.“potravinový box“,  kde mohli žiaci a stravníci odkladať nepoškodené nespotrebované potraviny (napr. ovocie, jogurt, keksy) a iní stravníci si z neho mohli vybrať, čo chceli. V školskej jedálni sa tento box osvedčil a po dohode tam ostáva počas celého školského roka. Žiaci sa snažili nosiť desiaty v jednorazovom obale, vodu v termoske alebo opakovane použiteľnej fľaši, namiesto používania jednorazových vreciek a jednorazových plastových fliaš.  Na hodinách biológie sa diskutovalo o odpadoch, o využití bezobalových obchodov. Do aktivít sa zapojili aj žiaci na krúžku – Tvorivé dielne - kreatívnym spôsobom a vyrobili z plastových fliaš aviváže veľmi zaujímavé búdky pre vtáčiky. Veríme, že pri aktivitách na predchádzanie vzniku odpadov sme nezostali my všetci  len počas tohto týždňa, ale stanú sa každodennou súčasťou nášho života.

          • Láska k histórii spojila súťažiacich v 16. ročníku školského kola DO

          • Láska k histórii, bádanie, hľadanie a objavovanie skrytých a dávno zabudnutých poučení minulosti spájajú všetkých účastníkov školského kola Dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutočnilo  dňa 24. 11. 2023 v Základnej škole, Robotnícka 25 v Zlatých Moravciach. Organizátorom ŠK DO bola Školská komisia DO, ktorú tvorí predsedníčka Mgr. Jana Lukáčová a člen komisie Mgr. Roman Víglaský PhD, ktorí zároveň aj žiakov pripravovali na súťaž.

            Jednou z úloh Dejepisnej olympiády je podieľať sa na formovaní historického vedomia žiakov.

            Súťaže sa zúčastnilo 18 žiakov a pozostávala z vedomostného testu vo všetkých  štyroch kategóriách:

            Kategória C pre žiakov 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka osemročných gymnázií

            1. miesto            Alexandra Malá              87 bodov   úspešný riešiteľ
            2. miesto             Teo Toma                        77 bodov   úspešný riešiteľ
            3. miesto             Miroslava Magušínová  70 bodov    úspešný riešiteľ

             

            Kategória D pre žiakov 8. ročníka ZŠ a 3. ročníka osemročných gymnázií

            1. miesto             Jozef Červený                 87 bodov   úspešný riešiteľ

             

            Kategória E pre žiakov 7. ročníka ZŠ a 2. ročníka osemročných gymnázií

            1. miesto             Matúš Bernát                  60 bodov   úspešný riešiteľ

             

            Kategória F pre žiakov 6. ročníka ZŠ a 1. ročníka osemročných gymnázií

            1. miesto             Kristián Tomáška           97 bodov    úspešný riešiteľ
            2. miesto             Lukáš Kolarčík              90 bodov    úspešný riešiteľ
            3. miesto             Richard Uhrin                 69 bodov    úspešný riešiteľ

            Prví dvaja úspešní riešitelia z každej kategórie postúpili do okresného kola DO.

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce pri reprezentácii našej ZŠ v okresnom kole.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 21. 11. 2023 sa žiaci piateho, šiesteho, siedmeho, ôsmeho, deviateho ročníka zúčastnili školského kola olympiády v anglickom jazyku. Súťažili vo vedomostiach z gramatiky, slovnej zásoby, čítania s porozumením, počúvania s porozumením, v tvorení a prerozprávaní príbehu a v riadenom rozhovore. Najlepšie výsledky dosiahli a zároveň postúpili do okresného kola v kategórii 1A – žiačka 7.B triedy, Tamara Sitárová a v kategórii 1B – žiak 8.A triedy, JozefČervený. Uvedení žiaci boli ocenení diplomom. Víťazom gratulujem a prajem veľa šťastia v okresnom kole, ktoré sauskutoční v januári 2024.

          • BUBNOVAČKA - „Aby bolo deti lepšie počuť“

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 

            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili 18. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! 

            Od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznela Slovenskom a Českom už po desiatykrát 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! Patronát nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a Klára Laurenčíková, splnomocnenkyňa vlády Českej republiky pre ľudské práva.

            Aj naša škola, Základná škola, Robotnícka 25, Zlaté Moravce, sa rozhodla do tejto akcie zapojiť. V telocvični školy sa zišli všetci naši žiaci s učiteľmi a s myšlienkou podpory  a ochrany všetkým deťom sveta, ktoré zažívajú násilie, bubnovali.  Ďakujeme za ochotu a pomoc pani Želiskovej, matke a členke nášho RZ, ktorá  nás svojím bubnom sprevádzala.

            Ďakujem za podporu pre všetky deti sveta a chcem povedať, že s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka!

            Želám všetkým deťom život  plný krásnych zážitkov bez násilia!!!

            Mgr. Mária Herdová, riaditeľka ZŠ

          • „S EKOLÓGIOU SME SI SADLI“

          • V rámci projektu „S ekológiou sme si sadli“ , ktorú vyhlásila 365.bank sa naša škola zapojila do súťaže o parádne „ekolavičky“ , vyrobené špeciálnou metódou zo separovaných plastov. Cieľom je naučiť deti viac o ekológii, nadchnúť ich pre ochranu životného prostredia a ukázať im, aké užitočné veci sa dajú vyrobiť z plastov, ktoré správne separujeme.

            Čo bolo teda našou úlohou? Upratovanie okolia školy a separovanie plastov.

            A ako to prebiehalo?

            Upratovanie vonkajšieho okolia školy sa uskutočnilo nielen počas vyučovacích hodín (technická výchova, telesná výchova, biológia, geografia), ale aj mimo vyučovania. Zapojili sa žiaci celej školy, no najmä žiaci druhého stupňa (5.,6.,7.ročník), ktorí nadšene zbierali odpad. Keď už bolo naše okolie čisté, tak separovali plasty aj počas dňa v triede. Žiaci hádzali plastový odpad zvlášť do vreca. Chceli zistiť, koľko plastov vyprodukujú počas desiaty  v škole. Všetkých vriec bolo spolu 5. Dokonca sa zapojili aj naši učitelia a pani upratovačky.

            Na záver deti vymysleli aj krátku báseň:

            Nenechávame nič na náhodu,

            milujeme prírodu.

            Plasty v nej miesto nemajú,

            všetky deti z našej školy ich zodpovedne zbierajú.

            Preto pre naše šikovné hlavičky,

            zišli by sa nám parádne ekolavičky.

            Celé zapojenie sa do súťaže bolo naozaj zaujímavé!

        • „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“
          • „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“

          • Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd. Pripájam link s bližšími informáciami : https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html.

            Dňa 30.11.2023 sa bude konať online podujatie  večernej školy na tému Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“, ktoré sa bude konať 30.11.2023; 17:30 – 19:00.

            O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/47L7QiBIx 

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89453127986 

            Lektorom bude doc. Juraj Holdoš, psychológ a pedagóg z Katolíckej univerzity v Ružomberku.

            K programu: Azda každému dospelému človeku, ktorý prichádza do styku s deťmi a mladými ľuďmi sa niekedy zdalo, že mobily a internet používajú nadmerne a že ich internetovanie negatívne vstupuje do ich života. Na stretnutí bude predstavená téma nadmerného internetovania, vrátane negatívnych dôsledkov na fyzické a duševné zdravie, vzťahy a akademický výkon. Prednáška poskytne pohľad na faktory, ktoré prispievajú k nadmernému používaniu internetu a stratégiu, ako s týmto problémom efektívne zápasiť. Zároveň sa budú diskutovať možnosti prevencie a podpora zdravého online správania, aby sa deti a mladí ľudia mohli bezpečne a s rozumom pohybovať v digitálnom svete. Prednáška je určená pre rodičov, pedagógov, odborníkov v oblasti duševného zdravia a všetkých, ktorí majú záujem o túto dôležitú problematiku v dnešnom digitálnom veku.

             

            PhDr.  Juliana Holá

            Oddelenie podpory ochrany detí pred násilím |Sekcia rodiny

            Špitálska 8 | 812 67 Bratislava | Slovenská republika

            Pracovisko: Štefánikova tr. 88 | 949 01 Nitra | Slovenská republika

            e-mail:     juliana.hola@upsvr.gov.sk | www.upsvr.gov.sk

             

          • 24.ročník festivalu dokumentárneho filmu JEDEN SVET

          • Žiaci 8. a 9.ročníka si pozreli zaujímavý dokument  O BARIPEN Hrdosť, ktorý bol o prvej rómskej spisovateľke Elene Lackovej, zakladateľke pôvodnej rómskej drámy a pôvodnej rómskej literatúry písanej v rómskom jazyku. Založila prvé rómske divadlo, s ktorým naštudovala vlastnú autorskú hru o holokauste nazvanú Horiaci cigánsky tábor a precestovala celé Československo. Neskôr sa zapojila sa do rómskeho národnostného hnutia a spolu založila prvý celorepublikový Zväz Cigánov – Rómov. Vypovedala ľuďom aj o rómskom holokauste – Porajmos. Rómskym holokaustom nazývame pokus nacistického Nemecka o vyhladenie rómskeho etnika v Európe počas druhej svetovej vojny. Ako prvá Rómka zo Slovenska a Česka ukončila univerzitné vzdelanie.

            Po pozretí dokumentu sa následne zapojili do online diskusie. Bola venovaná rómskej problematike. O svojom životnom príbehu rozprávala mladá Rómka Ingrida, ktorú dosiahnuť lepší život priviedol k vzdelaniu.

            Pre žiakov táto problematika nebola nová, keďže aj vo svojich triedach majú rómskych spolužiakov, s ktorými sa kamarátia a trávia spoločný čas nielen v škole. Ich reakcie na dokument a diskusiu boli: “Bolo to veľmi zaujímavé.“, „Aspoň sme sa nemuseli učiť!“, „Pomôže mi to pri projekte o ľudských právach.“

          • TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY NA SLOVENSKU

          • Dňa 10.novembra 2023 sa v Arboréte Mlyňany konala výstava herbárových položiek a naši žiaci si pri tejto príležitosti založili aj svoj vlastný herbár. Na spoznávanie rastlín využili rôzne prírodné materiály z Arboréta a vytvorili si z nich zaujímavé dekorácie. Žiakom sa aktivity veľmi páčili. Keď sa dozvedeli, že získavajú jednotku z biológie, tak tvrdili, že by takúto zaujímavú aktivitu mali radi aj každý deň.

          • Október – mesiac úcty k starším v Inovatívnych triedach Novoškoly - 1.C, 2.B, 3.B

          • Uvedomujeme si naliehavosť a potrebu dnešnej doby vrátiť deti ku knihám, podporovať u nich čitateľské zručnosti, čítanie s porozumením a hlavne radosť z prečítaného. Preto sú naše triedy od prvého ročníka zapojené do projektu – Naša trieda číta. Tento projekt a ako to prebieha v našich triedach Vám predstavíme neskôr. Dnes by sme Vám chceli povedať, že sme počas mesiaca Október privítali v každej triede starých rodičov, ktorí nám prišli čítať. Sme vďační za ich čas ktorý s nami čítaním strávili, za dobrotky, láskavé slová, za všetku radosť, ktorú svojou prítomnosťou priniesli.

            Ďakujeme!

          • Učíme sa s radosťou

          • Reforma vzdelávania na základných školách sa nezastaviteľne blíži. Na našej škole však už tretí rok prebieha výchovno – vzdelávací proces v niektorých alternatívnych triedach na prvom stupni podľa navrhovaných zmien. Aj vďaka tomu sa prichádzajúcej reformy nebojíme a postupne podnikáme ďalšie kroky, aby sme boli na ňu kvalitne pripravení. Každá otvorená myseľ, chuť a vôľa nás posúva ďalej, o tom svedčí aj vyučovanie, ktorého sú deti súčasťou v prvej triede. Osvojovanie písania a čítania ako aj výučba iných predmetov prebieha alternatívnymi metódami vzájomným prepojením medzipredmetových vzťahov. Deti pracujú s inovatívnymi pomôckami, v prostredí im prirodzeným a akceptujúcim, ktoré im umožňuje zážitkové učenie. Pri nácviku písmen pracujeme s pohyblivou abecedou, nácvik písania precvičujeme rôznymi spôsobmi do rozličných materiálov, využívame prírodné materiály, s ktorými deti manipulujú a tak zapájajú viacero zmyslov v danej činnosti.

            Na ilustráciu prikladáme projekty detí, ktoré si vytvorili pri nácviku jednotlivých písmen. A – ako Austrália, deti sa zaujímajú o život na iných kontinentoch a tak sme si zhotovili projekt, v rámci ktorého sme sa porozprávali o krajine (hymna, vlajka, podnebie ..) o živočíchoch, ktoré tam žijú, ktoré oceány ho obklopujú a pod. L – ako Les, v prepojení s predmetom prvouka sme si hovorili o rastlinstve, lesných živočíchoch, lesných plodoch, jednotlivých druhov lesa podľa zloženia a podľa nadmorskej výšky. Deti rozlišovali a priraďovali listy k stromom, skladali názvy zvierat žijúcich v lese a pod.

            Na záver chceme ešte citovať pedagóga J.A. Komenského: „Hľadajme spôsoby, aby učitelia menej učili a žiaci viac pochopili.“ A to je našou snahou.

             Triedna uč. I.C  triedy Mgr. Lucia Bátovská.

             

          • "Martin na bielom koni"

          • Už zajtra oslávia svoj meninový sviatok všetci Martinovia. S týmto menom sa spája aj známa pranostika, ktorá symbolizuje príchod zimy v podobe snehu. Legenda o bielych koňoch vychádza z ľudovej tradície, keď si ľudia všimli, že prvý sneh býval často práve okolo sviatku sv.Martina.

            Aj deti v ŠKD druháci a tretiaci si svojimi prácami pripomenuli pranostiku a privolávajú zimu a sneh.

          • Majstrovstvá okresu v šachu

          • Dňa 06.11.2023  v priestoroch SOŠ technickej zorganizovala Nitrianska šachová akadémia Majstrovstvá okresu žiakov základných a stredných škôl. V sedem 

            kolovom turnaji rapid šachu naši žiaci v konkurencii 32 šachistov vybojovali Jozef Červený s 5 bodmi 6. miesto,Matúš Vaaszondy 4,5b 9. miesto , Šimon Hubočáni 4b 12. miesto a Alexander Jankulár 2 body 31.miesto.

             

             

          • Oznam

          • V rámci aktivít v našom školskom klube sme si spríjemnili jeseň návštevou kina. V mestskom kultúrnom stredisku sme si mali možnosť pozrieť skvelú rozprávku, ktorá rozveselila deti aj pani vychovávateľky v tomto upršanom počasí. 

      • Kontakty

        • Základná škola
        • +421376422538 +421915774392
        • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
        • 037/6421761
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje