• Deň vody v našej ZŠ

          • 22. marca si každoročne pripomíname Deň vody. Sviatok tejto vzácnej a nenahraditeľnej tekutiny sme oslávili v našej škole rôznymi aktivitami. Na začiatku sme sa oboznámli s tohtoročným mottom - Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete. Prečítali sme si príbeh o kolibríkovi, ktorý mal malý zobáčik a zmestilo sa doň len málo vody, bez váhania a s odhodlanosťou však pomáhal zastaviť vzniknutý požiar. Naši žiaci si vyrobili vlastných kolibríkov, ktorých potom zavesili na konáriky v jedálni, aby nám aj ďalšie dni pripomínali, že hoci je naša práca nepatrná, máme byť vytrvalí, nemáme sa vzdávať a nasledne prinesie veľký úžitok. Žiaci si pozreli dokumet o vode a v skupinách vypracovali vodný kvíz. Nasledovala hlavná aktivita dňa - projekty, postery a básne s témami, ktoré sa týkajú vody - Vodný ekosystém, Kolobeh vody v prírode, Vodné naj..., Dôležitosť vody pre ľudský organizmus, Minerálne vody a termálne kúpele. Vytvorili poučné projekty, zaujímavé postery a veselé básne. Ak ste na ne zvedaví, pozrite sa na stránku našej školy, veríme, že sa vám budú páčiť. 

            ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce

          • Úspech nášho žiaka Kristiána Dobiaša

          • Dňa 14. marca 2023 sa uskutočnilo okresné kolo BIO olympiady kategória C. Náš žiak deviateho ročníka, Kristián Dobiaš, získal v súťaži druhé miesto s projektom Nikotínové drogy. Následne postúpil aj do krajského kola. Kristián sa rozhodol svojou prácou šíriť osvetu medzi žiakmi našej školy, kamáratmi a známymi. Veríme, že sa mu to podarí. Ku krásnemu úspechu mu blahoželáme. 

            ZŠ, Robotnícka 25, ZM

          • Deň vody

          • Dňa 22. 3. oslavuje svoj sviatok najdôležitejšia tekutina voda, bez ktorej by sme si náš život nevedeli predstaviť. Naše deti z prvého stupňa spolu s pani učiteľkami strávili časť tohto dňa v teréne. Zamerali sa na okolie potoka Žitava, ktoré vyčistili od odpadkov, a tým zabránili, aby sa tento odpad nedostal do vody a ďalej ju neznečisťoval.

          • Ponožková výzva na ZŠ Robotnícka

          • Žiaci sa dnes spolu s pedagógmi zapojili do Ponožkovej výzvy na našej škole. Takmer všetci si obliekli rozličné ponožky.  Žiačky ôsmeho ročníka odprezentovali vo všetkých  triedach projekt o Downovom  syndróme a deti v školskom klube navrhovali vlastné zaujímavé vzory. Žiakov veľmi zaujal príbeh a obrázky  zo života nášho šikovného žiaka. 

          • Oznam

          • Zajtra (22.03.2023) bude Testovanie 9. ročníka.

            Žiaci 5.- 8. ročníka budú mať aktivity ku Dňu vody v školskej jedálni. Vyučovanie končí 11,30 hod.!

          • ÚSPECH V OKRESNOM KOLE

          • Máme veľkú radosť, že sa náš žiak z 5.A  Riccardo Bihári úspešne prebojoval do celoslovenského kola výtvarnej súťaže " VESMÍR OČAMI DETÍ", ktorú každoročne vyhlasuje Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo.

            Víťazovi gratulujeme, želáme veľa šťastia v celoslovenskom kole a plnú náruč ďalších výtvarných nápadov.

          • Medzinárodný deň čísla PÍ – oslava aj v našej škole

          • bDeň pí sa oslavuje 14. marca (podľa amerického zapisovania dátumu 3/14), pretože pí sa všeobecne zaokrúhľuje na hodnotu 3,14. Niekedy sa oslavuje 14. marca o 13:59 (1:59 poobede), všeobecne známe ako "Minúta pí". Ak sa pí zaokrúhli na sedem desatinných miest, vznikne 3,1415926 a "Pí sekunda" sa teda oslavuje presne 14. marca o 13:59:26 (1:59:26 poobede). 14. marec tiež pripadá na narodeniny Alberta Einsteina.

            Číslo pí - Ludolfovo číslo, hovorovo alebo výnimočne aj Archimedova konštanta, je pomer obvodu kruhu k jeho priemeru. Či je kruh malý, alebo veľký, je stále rovnaké, je to matematická konštanta. Táto konštanta sa bežne používa nielen v matematike ale aj vo fyzike, inžinierstve a iných vedách. Ludolfovo číslo je iracionálne, transcendentné číslo, ktorého prvé tri cifry sú 3,14.

             

            To, že je to naozaj tak, sa žiaci VI.A, VI.B a VII.A presvedčili v úvode dňa v areály školy. Úlohy boli rozdelené medzi všetkých žiakov. Pomocou troch bicyklov s rôznymi meradlami si žiaci značili priamky, zaznamenávali obvod kolies, ich priemer a pomocou kalkulačky dokazovali hodnotu pí.  Spolupráca žiakov bola skvelá a výsledky dôkazu nás všetkých milo prekvapili. Žiaci sa mohli presvedčiť, že presná hodnota tohto čísla sa nedá nikdy zistiť, keďže desatinný rozvoj čísla pí je nekonečný.

            Po úvodnej časti sa spokojní presunuli do odbornej učebne matematiky a po skupinách pracovali na posteroch, zátiší, tvorili aj báseň k sviatku pí no a ako pri každej oslave nemohla chýbať aj super torta upečená našimi šikovnicami zo 6. ročníka – Emka Hlošková, Miriam Stredová. Na záver si všetci zasúťažili. Súťaž spočívala v zapamätaní si čo najväčšieho počtu cifier čísla π počas jednej minúty. Víťazom bol Matúš Bernát zo 6.A triedy s počtom cifier 20. Na tento deň určite nezabudneme a už teraz sa tešíme na budúci školský rok.

          • „Čaj o 13,00 s čítaním anglickej literatúry“

          • Deň 14. 03. 2023 bol pre žiakov III. A triedy výnimočný. Žiaci netradične strávili  popoludňajší čas s anglickou čítankou - English stories. Skôr ako si prečítali a vypočuli príbeh, oboznámili sa s novou slovnou zásobou a potom sa hravo pustili do čítania. Prečítali si príbeh „Anna’s pet“. Po prečítaní príbehu si urobili rôzne úlohy  a popritom si pochutnali na občerstvení. Hravým a nenúteným spôsobom si zdokonalili svoje jazykové zručnosti a tešia sa na ďalšie príjemne  strávené popoludnie s English stories. 

        • "Spelling Bee"
          • "Spelling Bee"

          • Dňa 07. 03. 2023 sa v našej škole po prvýkrát konala súťaž v anglickom hláskovaní slov s názvom „Spelling Bee“. Uvedená súťaž sa prvýkrát konala v roku 1925 v USA pod názvom „National Spelling Bee“ (Národná pravopisná súťaž), a odvtedy zostáva vari najznámejšou svojho druhu. Dôraz sa kladie na bezchybnú výslovnosť a zoradenie hlások v danom slove. V súťaži si zmerali šikovnosť žiaci 3. , 5. a 6. ročníka. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín: 1. skupina  -  3. ročník, 2. skupina - 5., 6. ročník. Účastníci Speling Bee sa museli do finále prebojovať dvomi vyraďovacími kolami, ktoré boli naozaj náročné. V prvom kole si každý žiak náhodne vybral anglické slovo, ktoré musel vyhláskovať. Druhé kolo bolo náročnejšie. V ňom si žiaci vyberali slovenské slovo, ktoré museli najprv preložiť do anglického jazyka a potom  vyhláskovať. Tí, ktorí  správne vyhláskovali čo najviac slov, sa stali víťazmi.

            Všetci zúčastnení, ktorí absolvovali súťaž, boli odmenení vecnými cenami a diplomom.

            1. skupina:

            1. miesto:  Alica Tonková  (3. A)

            2. miesto: Ema Ďurčeková  (3.A)

            3. miesto: Evelin Václavová  (3.A)

            4. miesto: Nikolas Kováč (3.A.)

            2. skupina:
            1. miesto: Nela Vajdová (5. A)

            2. miesto: Miriam Stredová (6. B)

            3. miesto: Tamara Sitárová (6.B)

            Veríme, že táto súťaž sa stane našou každoročnou tradíciou a povedie k motivácii neustáleho zlepšovania sa našich žiakov v anglickom hláskovaní – spellingu :-) 

          • ONLINE EXKURZIA

          • Dňa 02. 03. 2023  sa žiaci VIII. A triedy zúčastnili ONLINE EXKURZIE. Exkurzia bola zameraná na stredné školy s duálnym vzdelávaním. Exkurziu viedol p. Juraj Kučera a žiaci, ktorí navštevujú strednú školu s duálnym vzdelávaním. Informovali nás o tom, ako to funguje na ich škole  a aké sú výhody duálneho vzdelávania. Exkurzia nás všetkých zaujala, pretože sme sa dozvedeli všetky potrebné informácie o praxi a o duálnom vzdelávaní.

            Natália Mlynková, žiačka VIII. A triedy

          • Oznam

          • Naša škola ZŠ Robotnícka je krásna už aj zvonku (nielen vo vnútri). Príďte sa sami presvedčiť cez dni otvorených dverí 13.-17.3.2023. A aj naši žiaci priložili ruku k dielu. Vyčistili okolie školy. Je radosť vidieť, aký majú kladný vzťah k poriadku a prírode .

            Všetkým pracantom ďakujeme.

          • 6. marec - Svetový deň jódu

          • Tento významný deň v kontexte zdravotníctva upozorňuje na nevyhnutnosť tohto prvku pre zdravie. Podľa odhadov expertov Svetovej zdravotníckej organizácie cca 800 – 900 milióna osôb má vplyvom nedostatku jódu závažnú poruchu štítnej žľazy. V prírode sa jód vyskytuje viazaný v horninách, z nich sa postupne vyplavuje zrážkou vodou a hromadí sa v oceánoch. Je rôznou mierou obsiahnutý v potravinách rastlinného i živočíšneho pôvodu.

            Čo spôsobuje nedostatok jódu?

            Nedostatok jódu spôsobuje poruchy učenia u detí, únavu, poruchy sústredenia, spomalené reflexy, znižovanie IQ, oslabovanie imunitného systému, vznik niektorých rakovinových ochorení a nádorov, zníženie úrovne hemoglobínu v krvi – anémiu, bronchitídu, depresie a vnútorný nepokoj.


            Ak je ho nadbytok

            Tak ako nedostatok, aj nadbytok jódu má svoj nepriaznivý vplyv na zdravie - dlhodobý prívod zvýšených dávok jódu má za následok zväčšenie objemu a dysfunkciu štítnej žľazy.

             
            Ako doplniť zásoby jódu?

            Hlavným prirodzeným zdrojom jódu sú morské ryby, napríklad treska, morská šťuka, makrela, ale aj tuniak či sardinky. Okrem týchto zdrojov medzi potraviny s vysokým obsahom jódu patria napríklad aj riasy, fenikel,  kravské mlieko, vajcia a hrozienka.

          • Oznam

          • Prosím rodičov, aby nechodili na autách po deti do školského dvora!!!

            Ide o bezpečnosť Vašich detí!!

            Ďakujem za porozumnie 

            Mgr. Mária Herdová 

            riaditeľka školy

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Naši žiaci počas jarných prázdnin nielen oddychovali, ale svedomito sa pripravovali aj na školské kolo recitačnej súťaže poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Súťaž, ktorej sa zúčastnilo spolu 23 žiakov, sa uskutočnila 27. marca 2023. Tešíme sa, že žiaci nestratili motiváciu recitovať a do súťaže sa zapojili. Porota z nich vybrala najlepších recitátorov, ktorí nás budú reprezentovať 29. marca 2023 v okresnom kole.

            Výsledky súťaže
            I. kategória prednesu poézie
            1. miesto/priamy postup: Kristína Dobiašová
            2. miesto: Samuel Fabiš
            3. miesto: Timotej Varga
            I. kategória prednesu prózy
            1. miesto/priamy postup: Ella Končalová
            2. miesto: Dávid Nehéz
            II. kategória prednesu poézie
            1. miesto/priamy postup: Aneta Paulová
            2. miesto: Ema Hlošková
            II. kategória prednesu prózy
            1. miesto/priamy postup: Miriam Stredová
            2. miesto: Michal Ujčík
            3. miesto: Nicola Ertlová
            III. kategória prednesu poézie
            1. miesto/priamy postup: Miroslava Magušinová
            2. miesto: Jozef Červený
            III. kategória prednesu prózy
            1. miesto/priamy postup: Patrik Imre
            2. miesto: Natália Mlynková
            3. miesto: Matúš Vaszondy


            Výhercom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole súťaže.

      • Kontakty

        • Základná škola
        • +421376422538 +421915774392
        • Robotnícka 25, 953 01 Zlaté Moravce Slovakia
        • 037/6421761
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje